Stäng fönster Örebro kn, BOFINKEN 13 KUNGSSTUGAN I WADKÖPING

Historik
Kungsstugan stod ursprungligen på Järntorget i centrala Örebro. Den ingick där i den s.k. Westerlingska gården, som revs 1899 då Järntorget fick sitt nuvarande utseende. På initiativ av stadsarkitekten Magnus Dahlander monterades byggnaden ned och återuppfördes på Lars Bohms udde, öster om stadens dåvarande utbredning. I början av 1960-talet flyttades den åter och sedan 1965 ingår Kungsstugan i Kulturreservatet Wadköping.
Kungsstugan är en knuttimrad svalgångsbyggnad av medeltida typ som förmodligen uppfördes under 1500-talet. Den är Örebros äldsta bevarade trähus och tillhör också de äldsta bevarade träbyggnaderna i Mellansverige. Den primära användningen var som visthusbod. I övervåningens östra del finns två inredda rum som använts som tillfällig bostad och gästrum.
Namnet har byggnaden fått efter att hertig Karl (den blivande Karl IX) enligt traditionen skulle ha nyttjat gästrummen då han bevistade Örebro 1580, eftersom slottet var under ombyggnation.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Örebro län, 2000-11-17, Dnr 221-02432-1989a.