Stäng fönster Örebro kn, KÄLLAN 10 FD RÖDA KVARNBIOGRAFEN, ÖREBRO

Historik
Biografbyggnaden, som ligger i det centrala Örebro, uppfördes 1917 efter ritningar av örebroarkitekten Vilhelm Renhult. Byggherre var Skandinaviska Filmcentralen och biografen fick namnet "Imperial". Efter en stor ombyggnad 1927 ändrades namnet till "Biografteatern Röda Kvarn". Skandinaviska Filmcentralen blev år 1922 Svensk Filmindustri, SF, vilka drev biografen till dess nedläggning i september 1988.
Byggnaden är exteriört i allt väsentligt, förutom entrépartiet, oförändrad sedan 1917. År 1927 förnyades interiören i sin helhet efter ritningar av arkitekten Joel Lundeqvist. Med utgångspunkt från Renhults byggnad 1917 skapade Lundeqvist en interiör präglad av lätt och luftig 1920-talsklassicism med italienska referenser. Genomtänkta rumsbildningar med utblicksmotiv i vestibulen, och illusoriska italienska landskapsscenerier i skenperspektiv i salongen, bildar en stilmässigt homogen interiör av stort arkitekturhistoriskt värde. Förankringen i 1920-talets formspråk förstärks av inredningsdetaljer som takmålningar och trappräcken i smide.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Örebro län, 2003-10-28, Dnr 432-04561-2000.