Stäng fönster Gotland kn, BÄL GUTE 2:1 SOCKENSTUGAN I BÄL

Historik
Fastigheten utgörs av en kombinerad socken-och fattigstuga från 1700-talets senare hälft. Anläggningen var säte för Bäls kommunalnämnd till bygdegårdens iordningställande, 1947. Fattigstugefunktionen upphörde 1936, då den siste omsorgstagaren flyttade ut.
Sockenstugan är uppförd i 1½ plan, med oinredd vind, av slätputsad kalksten under sadeltak med faltäckning. Byggnaden är en s.k. ofullständig parstuga med sockenstuga i öster, farstu, skorstensstock och vindstrappa centralt i byggnaden samt ett mindre utrymme med fattigstugefunktion i väster.
Ladugården är uppförd av putsad kalksten under plåttäckt sadeltak och är troligen samtida med huvudbyggnaden. Vid byggnadens södra gavel finns en vidbyggd likvagnsbod i resvirke, uppförd 1936.
Förutom det byggnadshistoriska värdet utgör anläggningen ett samhällshistoriskt värde såsom stämmolokal från en tidsperiod med ett äldre, mer begränsat, demokratiskt system. Vidare finns här ett socialhistoriskt värde som tydligt avspeglas i det mycket enkla fattigstugeutrymmet, där boendet ändå har fortsatt in i modern tid. Det miljöskapande värdet representeras av byggnadens placering i direkt anslutning till kyrkan, sockenmagasinet och den kulturhistoriskt intressanta profana bebyggelsen i kyrkbyn. Här finns vidare ett kontinuitetesvärde då anläggningen än idag fungerar som samlingsplats i bygden.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Gotlands län, 2001-08-31, Dnr 221-645-00