Stäng fönster Gotland kn, HALL GANNARVE 2:3 M.FL. GANNARVE HALL

Historik
Gannarve är en del av en förtätad bebyggelsemiljö bestående av fyra bevarade gårdsparter uppförda under 1700-talets slut och under 1800-talet, var och en med likartat bebyggelsemönster. Den är en typisk norrgotländsk gård, vackert belägen längs vägen söder om kyrkan på en smal åsrygg mellan odlingsbar jord i väst och hällmarksskog i öst. Byggnaderna är utmärkta representanter för nordgotländsk byggnadsstil och manbyggnaderna dessutom för socknens speciella stil, varav den norra i stort oförändrade, hyser särskild skönhet.
Norra partens höga och smala manbyggnad, en parstuga i sten under tegeltak i en och en halv plan, uppfördes under 1800-talets första hälft, men sannolikt ingår även äldre delar. Byggnaden har dubbla pulpetfrontespisar i för bygden typiskt utförande.
Flygeln är uppförd i sten med slevad puts och försedd med spåntak.
Södra manbyggnaden har samma utförande som den norra, men är lägre och bredare. Den uppfördes troligen först som enkelstuga vid 1700-talets slut. Moderniseringar under 1960-talet har medfört detaljförändringar från ursprunget.
Norra flygeln ser ut som en liten parstuga i sten under tegeltak. Den innehöll tidigare drängkammare och brygghus, är numera gäststuga.
Södra flygeln i sten har två våningar med källare/pannrum nere och magasin uppe.
Båda gårdsparternas ekonomibyggnader är uppförda med vissa nygotisk inslag i sten under pannplåt, f.d. spåntak på 1870- och 80-talen.
Trädgårdarna innehåller klappade askar och lönnar, fruktträd och en del äldre perent växtmaterial.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Gotlands län, 2000-07-12. Dnr 221-203-99