Stäng fönster Lund kn, ABSALON 5 UNIVERSITETSBIBLIOTEKET, LUND

Historik
Universitetsbiblioteket tillkom 1671 i Liberiet invid domkyrkan. 1690 flyttade man in i Kungshuset i Lundagård. Under 1700-talet led biblioteket både av läckande tak och av att man förvarade spannmål och grisar på vinden. I slutet av 1800-talet blev utrymmesbristen akut, och man beslöt bygga ett helt nytt bibliotek. Man diskuterade främst två möjliga tomter: Helgonabacken och S:t Petri kyrkogata-Clemenstorget. Den mer centrala placeringen vid Clemenstorget förkastades bl.a. på grund av den högre tomtkostnaden och en störande kreatursmarknad på torget. Det blev alltså Helgonabacken, även om överbibliotekarie Elof Tegnér var emot idén. Det var enligt hans mening en avsides plats utan polisbevakning.

Arkitekt Alfred Hellerström ritade det nya bibliotekshuset i nygotisk stil. Hellerström (1863-1931), stadsarkitekt i Helsingborg, står också bakom Katedralskolan och Grand Hotel i Lund.
1902-07 pågick byggnads- och inredningsarbetet, som blev svårt försenat av en fem månaders lockout inom verkstadsindustrin.
Redan i februari 1907 flyttades dagstidningarna på slädar i snön uppför backen. Den stora överflyttningen gjordes i gynnsamt väder augusti-september 1907. Under hela flyttningstiden hölls otroligt nog biblioteket öppet som vanligt. Den 25 september 1907 öppnades det nya biblioteket för besökare.

Utrymmesbristen blev snart aktuell igen, och genom tillbyggnader 1936, 1957 och 1994 har bibliotekets lokaler mer än fördubblats. Idag omfattar biblioteket över 100 000 hyllmeter, och samlingarna växer med över 700 meter om året.
KÄLLA: Lunds universitets hemsida, 2008.