Stäng fönster Gotland kn, VALL PRÄSTGÅRDEN 1:5 VALL PRÄSTGÅRD

Historik
Vall prästgårdsmiljö är en av Gotlands viktigaste välbevarade kyrkomiljöer. Prästgården med uthusbyggnader ligger väster om, i direkt anslutning till, kyrkan, I huvudbyggnaden finns betydande medeltida delar, medan miljön som sådan består av en blandning av 1700- och 1800-tal.
De äldsta skriftliga uppgifterna om bebyggelsen vid Vall prästgård finns i mellersta Gotlands inventariebok från 1652. En del av dessa byggnader förstördes vid en brand 1735. År 1750 finns källor som anger huvudbyggnaden som ett trähus på hög stensockel i dåligt skick. Den nedre delen har tolkats som en medeltida prästgård som byggts på med ett hus i trä. Stendelarna i denna byggdes ca 1762 in i en ny huvudbyggnad. Den är uppförd i två våningar, med ett typiskt gotländskt utseende. Ytterväggarna i bottenvåningen är ca en meter tjocka, medan de i övre våningen är endast ca 70 cm.
Vid synen 1766 fanns även en förfallen bagarstuga, drängstuga, brygghus, hemlighus, smedja, och två småhus. Till storgården hörde även ett fähus och stall samt lammhus och kohus. Vid syn 1828 fanns 12 byggnader, varav en stor del ersattes 1875 av en ny ladugård, med drag av schweitzerstil i sten och trä, med flera funktioner. Det gamla brygghuset ersattes 1870 av en ny flygel i sten, placerad vinkelrätt mot huvudbyggnaden. Ca 1910 byggdes en vedbod/magasin mot flygelns långsida.
Prästgården omges av ett stort parkområde med ett åldrigt trädbestånd och delvis bevarat gångsystem.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Gotlands län, 1999-02-04. Dnr 221-2075-98