Stäng fönster Kristianstad kn, VITTSKÖVLE 95:1 VITTSKÖVLE SLOTT

Historik
Vittskövle är den största fyrlängade borgen i Skåne. Den påbörjades omkring 1550 av riddaren Jens Brahe. Borgen är av tegel i tre våningar under tegeltak på öppen läkt och omsluter en i det närmaste kvadratisk borggård. I det yttre nordvästra och sydöstra hörnet är anläggningen försedd med rundtorn. Det sydöstra kröns av en renässansspira, det nordvästra av en krenelering ritad av C. G. Brunius. Borgen omges av en vallgrav. I det inre har åtskilliga förändringar skett, särskilt vid början av 1800-talet, då bl.a. salongen och angränsande rum försågs med vägg- och takmålningar av Chr Gernandt.