Stäng fönster Båstad kn, HEMMESLÖV 44:44 VILLA SOMMARLEK

Historik
Villa Sommarlek uppfördes 1936 som sommarbostad åt direktör John Hjelme-Lundberg, dåvarande ägare till Junex fabrikerna i Huskvarna. Sportstugan består av två från varandra fristående byggnadskroppar uppförda av monteringsfärdiga träelement från AB Fribärande Träkonstruktioner i Töreboda. År 1937 byggdes sovrumsdelen till i norr med material och metoder av samma utförande och karaktär som de ursprungligt uppförda delarna. Sällskapsdelen utökades samma år med ett modulelement i norr. Under åren 2000-2002 restaurerades Villa Sommarlek. Villa Sommarlek är ett välbevarat exempel på radikal funktionalism både vad gäller utformning, byggnadsteknik och material. Huset är en pionjär inom monteringsfärdiga trähus - en byggnadsteknik som under 1900-talet kommit att bli en av de vanligaste i Sverige.

KÄLLA: Beslut – Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Skåne län, 2003-08-22, Dnr 432-24610-99