Stäng fönster Lund kn, UNIVERSITETET 1 UNIVERSITETSHUSET, LUND

Historik
Området har varit Lunds centrum för representation, utbildning och rekreation sedan medeltiden och är tillsammans med Domkyrkan det främsta materiella uttrycket för stadens historia som stiftsstad och universitetsstad. Platsens förändring från danskt ärkebiskopssäte och kungligt residens till en framträdande miljö för den högre utbildningen och forskningen i Sverige, berättar en historia om nationella maktanspråk och statliga satsningar under både den danska och den svenska tiden.

I sin nuvarande form representerar området främst den högre utbildningens historia i Sverige, från 1600-talets grundande av universitetet till 1800-talets utbyggnad med nya institutionsbyggnader. I synnerhet speglar området betydelsen av Lunds universitet som enskilt lärosäte. Universitetets verksamhet är fortfarande kvar och präglar i hög grad det statliga byggnadsminnet.

Den på 1880-talet skapade platsbildningen omkring Universitetsplatsen, med de äldre byggnaderna som samspelar med och kontrasterar mot den nyuppförda universitetsbyggnaden och parken, är ett ovanligt tydligt exempel, både nationellt och i ett europeiskt perspektiv, på en sammanhållen, centralt belägen universitetsmiljö. Alla byggnader är uppförda särskilt för universitetet, eller har under lång tid ingått i dess verksamhet – och berättar om administrativa, utbildningsmässiga och representativa behov under olika tider.

Lundagård och Universitetsplatsen
Lundagård, beläget mellan Domkyrkan och Kungshuset, och Universitetsplatsen formades av sin tids mer kända arkitekter och har stora park- och trädgårdshistoriska värden som exempel på parkideal under olika tider. Båda platserna är mycket betydelsefulla för helhetsmiljön som kring universitetsbyggnaden och Domkyrkan. Universitetsplatsen huvuddrag med bassängen och terrasserna är bevarad sedan byggnadstiden. Lundagård med sina solfjäderformade alléer är dessutom ett av Carl Hårlemans få bevarade parkprojekt från 1700-talet i Sverige och det enda som återstår av hans stora generalplan för den dåtida botaniska trädgården i Lund.
Källa: Ändring av skyddsbestämmelser för det statliga byggnadsminnet Universitetsplatsen, Universitetet 1, Lunds kommun, Skåne län. RAÄ-2020-1856, 2021-03-09.