Stäng fönster Simrishamn kn, STRÄNTEMÖLLA 1:2 STRÄNTEMÖLLA KVARN

Historik
Sträntemölla kvarn nämns tidigast på 1300-talet. Gården kom i domänverkets ägo 1942 och kvarnen var i drift fram till 1969. Kvarnbyggnaden, är uppförd av gråsten i två våningar under tegeltak, enligt inskriftstavla uppförd 1856 men delar av en äldre kvarnbyggnad ingår och kan iakttas inifrån. Kvarnen restaurerades 1978, då den maskinella utrustningen rekonstruerades med användande av bevarade originaldelar. Byggnaden är sammanbyggd med ett bostadshus, uppfört som mjölnarbostad, i korsvirke i två våningar 1749. Bostadshusets interiör förändrades helt invändigt på 1970-talet, då det inreddes för fritidsändamål. Ett Bostadshus av delvis putsad och vitkalkad sten i en våning under tegeltak är enligt inskriftstavla uppfört 1849 av kvarnägaren P. Persson. Interiören är förändrad i modern tid. Förutom Kvarnen och boningshusen finns på gården ett svinhus och ett stall, uppfört omkring 1900 respektive 1912. Dessutom finns ett uthus av putsad och vitkalkad sten under korrugerat plåttak, uppfört under 1800-talet.

KÄLLA:Förslag till statligt byggnadsminne, RAÄ. 1992-07-07 Beteckning 5581/92