Stäng fönster Sjöbo kn, KUMLATOFTA 5:12 KUMLATOFTA

Historik
Kumlatofta finns belagt från år 1470. Kumlatofta karterades 1810 i samband med enskiftet. Vid denna tid bestod byn av fem gårdar som bildade en klungby med gårdar utmed byvägens båda sidor. Idag finns tre gårdar kvar i Kumlatofta by, tätt grupperade kring den slingrande bygatan. Dessa ger tillsammans en god bild av den miljö som före skiftena kännetecknade de skånska byarna. Kumlatofta 5:12 är en fyrlängad korsvirkesgård med stråtäckta tak. Gården har i allt väsentligt bibehållit sin ålderdomliga prägel. De höga och smala skorstenarna är tidstypiska. I boningslängan finns den utskjutande bakugnen, s.k. illaren, och mellan husets norrfasad och staketet utefter byvägen har en trädgård anlagts efter traditionellt skånskt mönster. Gårdsplanen är kullerstenstäckt. Gården fick förfalla under många år, men genom ett omfattande restaureringsarbete har den återställts. Uthuslängorna i södra halvan av gården är exteriöra rekonstruktioner av de ursprungliga längor som hade rasat samman. Den siste brukaren på Kumlatofta 5:12 flyttade därifrån 1969.

KÄLLA: Beslut – Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Malmöhus län, 1993-12-14, Dnr 221-6419/90