Stäng fönster Stockholm kn, MORASET 22 BONNIERHUSET (FD REINHOLDSKA HUSET)

Historik
Bagaren August Reinhold lät 1882-84 uppföra huset efter arkitekten F O Lindströms ritningar. I bottenvåningen inrymdes Reinholds konditori, i övriga våningar bostäder. År 1921 inköptes det av Bonniers förlag och har sedan dess varit företagets huvudkontor.
Gatufasaden, fem våningar hög och avfärgad i vitt och grått, upptar större delen av kvarteret mot Sveavägen. Fasadarkitekturen visar rika prov på nyrenässansens formförråd med kolossalpilastrar, dekorativa friser, hermer och karyatider i stuck, rustikimiterande sockelvåning samt balkonger och burspråk i gjutjärn.
En rundbågig körport i bottenvåningen flankeras av två sidoentréer under burspråken. Ytterligare en ingång har upptagits i samband med att ursprungliga butiksentréer murats igen. Vidare har takbalustraden och andra våningens balkonger avlägsnats och portalpartiet förenklats. Trots detta bevarar gatufasaden i allt väsentligt sin ursprungliga karaktär av monumentalt renässanspalats.