Stäng fönster Stockholm kn, AURORA 1 PETERSENSKA HUSET

Historik
Huset uppfördes för underståthållaren Regner Leuhusen 1645-49 under ledning av bildhuggaren Christian Julius Döteber från Leipzig, vilken även utfört de ståtliga huggna portalomfattningarna, de rikt smyckade gavelröstena samt fasadernas dekoration med natursten. 1757 förvärvade grosshandlare Herman Petersen fastigheten, som gjordes till fideikommiss i hans släkt.
Den 3 ½ våningar höga huvudbyggnaden utmed Lilla Nygatan hade ursprungligen låga flyglar, som sträckte sig ner mot Munkbron. Flyglarna påbyggdes på 1830-talet med en våning och 1873-75 till samma höjd som huvudlängan, varvid också gården slöts genom en fjärde länga mot Munkbrohamnen; arkitekt var J E Söderlund. Vestibulen mot Lilla Nygatan är utförd som en palladiansk "atrio di quattro colonne". Grundförstärkningar, liksom en förnyelse av fasadens delvis hårt vittrade ornament, utfördes under 1960-talet. Nordöstra delen av bottenvåningen och källaren iordningställdes 1965 till restaurang, varvid ett ursprungligt bjälktak påträffades och konserverades.