Stäng fönster Stockholm kn, HÄGERSTEN 2:6 HENRIKSBERG

Historik
1915 flyttade S. Henrikssons Sprutfabrik och Mek. Verkstad från Ligna vid Hornstull till en tomt vid mälarstranden i närheten av Hägerstens gård. Företaget var framgångsrikt i tillverkningen av kemiska och motordrivna brandsprutor och verksamheten expanderade. På våren 1916 när hela arbetsstyrkan om 100 man var samlad på den nya anläggningen, kallad Henriksberg, inleddes tillverkning av båtmotorer vid sidan av de erkända brandvärnsprodukterna. Nya AB Henricssons Motor- och Sprutfabrik flyttade senare till Liljeholmen.

I lokalerna vid Henriksberg har under åren inrymts svagdrickebryggeri och möbelsnickerier. Idag inrymmer lokalerna snickeriverksamhet, krukmakeri och kontor. Under 1950-talet lät Olssons smidesverkstad uppföra byggnader för sin verksamhet och i den sydöstra delen byggde Nordiska Instrument verkstad och skjul.

När sprutfabriken flyttade till anläggningen fanns redan en panncentral och en fabriksbyggnad på platsen. 1915-16 lät man bygga om befintliga hus och den framstående arkitekten Cyrillus Johansson ritade en kompletterande fabrikslokal och en bostads- och kontorsvilla. Båda byggnaderna står kvar.

Källor:
Stockholms stadsbyggnadsnämnds arkiv