Stäng fönster Ljusdal kn, FÅGELSJÖ 1:1 M.FL. FÅGELSJÖ GAMMELGÅRD

Historik
Fågelsjö by kom till under 1600-talets skogsfinska kolonisation i Österdalarna. Byns först bosättning nedsynades 1678 och under 1690-talet anlades ytterligare gårdar. En av dem är Fågelsjö gammelgård.

Under 1700 och 1800-talen växte hemmanet till en av de rikaste gårdarna i trakten. Ägarna var kunniga i läsning och skrivning och hade en framträdande position i byn och socknen; det gäller särskilt bonden Jonas Olsson (1832-95). Jonas Olssons enda dotter Kristina (1869-1943) gifte sig 1887 med sin syssling Mårten Persson (1861-1941), som var handlare som bildat sig i Stockholm på 1870-talet. Med paret Persson introducerades en ny livsstil på gården, något som ledde till att de båda 1910 valde att flytta ut ur den gamla mangårdsbyggnaden och bygga en ny villa vid andra sidan gårdsplanen. Det gamla huset lämnades kvar med allt lösöre i behåll och donerades av Kristina Persson till Los kommun efter hennes död 1943. år 1946 köpte kommunen in resten av fastigheten. Gården fungerar nu so hembygds- och kursgård.
Beslut om byggnadsminne 2004