Stäng fönster Uppsala kn, HAGBY-FOCKSTA 6:1 FOCKSTA KVARN

Historik
Focksta kvarn är en välbevarad kvarn- och såganläggning från 1800-talet med tillhörande bostadshus och ekonomibyggnader. Den är belägen vid Sävaån på en plats, där ån bildar en vindlande djupskuren ravin. I omgivningen finns många fornlämningar, vilka vittnar om en lång kontinuitet i bebyggelsen. Sydväst om kvarnen ligger t.ex. ett framträdande järnåldersgravfält.

På platsen har kvarndrift bedrivits åtminstone från början av 1300-talet (Det Medeltida Sverige).

Bebyggelsen ligger väl samlad i sluttningen ner mot Sävaån. Till miljön hör också landsvägen, väg 572, och en gammal stenvalvsbro byggd år 1881 samtidigt med kvarnen. Landsvägen och bron är väsentliga delar i miljön men kan inte omfattas av denna byggnadsminnesförklaring, eftersom de ägs av staten. Närmast bron på varsin sida om landsvägen ligger kvarnen och sågen.

Ur beslut om byggnadsminne 2004 12 10