Stäng fönster Stockholm kn, GUTEN 2 LILLA ÄNGBY

Historik
Genom avstyckning från mark som tillhört Stora Ängby, men som dragits in av kronan 1689 för anläggning av ett färjeställe vid Tyska Botten, tillskapades egendomen Lilla Ängby 1728. När snuskungen Knut Ljunglöf förvärvade mark i nejden under 1800-talets andra hälft ingick Lilla Ängby och från 1892 finns brandförsäkringshandlingar som vid sidan av den bevarade mangårdsbyggnaden redovisar ladugård- och vedbodsbyggnad, loge och växthus. Från denna tid och fram till 1948 bedrevs omfattande trädgårdsproduktion och varorna såldes på bland annat Hötorget.

Sedan 1948 förvaltar Stockholm stad byggnaden. Ett ingivet rivningslov avstyrktes 1972 och byggnaden rustades upp något år därefter.

Källa: Lehnberg, Siv, Trädgårdsmästare Andersson på Lilla Ängby, Bromma Hembygdsförenings årsbok 1989.
Stockholms stadsmusei arkiv Torp och gårdar.