Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Stockholm kn, BLACKEBERGS GÅRD 1 LJUNGLÖFSKA VILLAN

 Anlaggning - Historik

Historik
"Snuskungen" Knut Ljunglöf övertog 1860 faderns framgångsrika tobaksindustri på Norrmalm. Stora vinster investerades i ett betydelsefullt jordinnehav i Bromma och på Svartsjölandet. Blackebergs gård hörde till de markområden som inköptes och här tillbringade Ljunglöfs somrarna. Den då kallade lilla villan, idag Sjövillan, uppfördes för närstående släkt och i början av 1890-talet ersattes den gamla gårdsbebyggelsen av ett stenhus i rik nordeuropeisk renässansstil, ritat av Gustav Lindgren, och stora stallbyggnader som idag är rivna. Här levdes på somrarna ett ståndsmässigt liv med stora inslag av odling av exotiska växter och båtsport. På berget väster om Sjövillan uppfördes ett murat utsiktstorn som numer endast består av det cirkulära fundamentet.

Ljunglöfs son Robert Ljunglöf sålde 1925 Blackeberg med tillhörande bebyggelse för trädgårdsmästare etc till Frimurarorden som 1928-31 uppförde ett barnhem strax norr om Ljunglöfska villan som då kom att fungera som bostad för barnhemmets föreståndare. 1948 tog Stockholms stad över innehavet av markområdet och då Blackebergs sjukhus uppfördes öster om villan kom den att fungera som personalbostäder och från 1994 som konferensanläggning.

Källa: Schönning, Klas, Blackeberg, Stockholm 1997 och Stockholm utanför tullarna- Nittisju stadsdelar i ytterstaden, Söderström, Göran (red.), Stockholm 2004, Elva Interiörer, KKH Restaureringskonst, Stockholm 2000