Stäng fönster Stockholm kn, GRIMSTA 1:2 KANAANBADET

Historik
Kanaan och Kanaanbadet ligger i den södra delen av Grimsta vid Mälarstranden omgivet av Grimstaskogen. Platsens har haft namnet Kanaan sedan 1700-talet, då man av okänd anledning gav bibliska namn till några torp i Grimstaskogen. Oljeberget, Gallileen och Samarien är andra namn som ännu lever kvar. Den backstuga som funnits på platsen sedan början av 1700-talet revs i slutet av 1700-talet då en större herrgårdslik byggnad uppfördes. Till huset hörde brygghus, bagarstuga, iskällare, smedja, spannmålsbod, stall och fähus. Huset nyttjades som sommarnöje och senare sjökrog. Under 1880-talet fanns en handelsträdgård vid Kanaan med orangeri, grävda kanaler samt bevattningsdammar. Frukten och grönsakerna fraktades med ångbåt in till Stockholm för att säljas på torgen. På 1880-talet revs byggnaden och gav plats åt ett sommarnöje uppfört av snuskungen Knut Ljunglöf. Från 1930-talet till början av 1950-talet, med undantag för krigsåren då huset användes som beredskapsförläggning för officerare, fungerade anläggningen som ungdoms- och lägergård med tältplatser och bad. Stockholms stad tog över anläggningen i början av 1950-talet och drev sommartid barnbadsverksamhet. Strax öster om huvudbyggnaden anlades en inhägnad badanläggning med en administrationsbyggnad och två omklädningsbyggnader och badbryggor för simskoleverksamhet. På 1980-talet såg en epok med badbussar, bullar, mjölk och bad vid Kanaan sitt slut. Huvudbyggnaden har från 1953 använts som café.

Källor: Kalén, Leif, Kanaan- från backstuga till fritidsparadis, Stockholm 1997
Beslut för Grimsta naturreservat, Upprättat av Stockholms stadsbyggnadskontor. Bilaga till Förslag för inrättande av Grimsta naturreservat, Utlåtande 2004:R11 Dnr 331-662/2001