Stäng fönster Söderhamn kn, TRÖNÖ KYRKA 1:1 TRÖNÖ NYA KYRKA

Historik
När Trönö nya kyrka invigdes 1895 var den en helt ny byggnad på en helt ny plats. Den gamla kyrkan hade ersatts utan att rivas och då bygget skulle påbörjas valde man att placera den nya kyrkan några kilometer längre inåt landet. Den nya kyrkan blev en fullt genomförd nygotisk skapelse, slutligen fastställd av arkitekt Ludvig Pettersson, Stockholm. Drygt hundra år senare förstördes kyrkan i en brand så till den grad att endast murarna och absiden kunde räddas. Diskussionerna kring återuppbyggandet slutade vid att halva det tidigare kyrkorummet återuppbyggdes medan den andra halvan förvandlades till en atriumgård. Klocktornet återfick sin funktion genom att ett lågt tak lades över de rena murarna. Det säregna och uppmärksammade förslaget upprättades av arkitekt Åsa Flarup-Källmark, Uppsala, och kyrkan invigdes 2001.