Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Stockholm kn, VEGA 3 M.FL. GAMLA TEKNISKA HÖGSKOLAN OCH KUNGL. SKOGS- OCH LANTBRUKSAKADEMIEN

Historik
VEGA 3, KUNGL. SKOGS- OCH LANTBRUKSAKADEMIEN - Vega 3, Drottninggatan 95B, ritat av Fredrik Wilhelm Scholander uppfördes för Bergsskolan 1867-1869. Bergsskolan med verksamhet i Falun var landets första civila tekniska högskola. I samband med flyttningen till Stockholm 1869 skedde en sammanslagning med Teknologiska Institutet, beläget på den intilliggande tomten Vega 4. Även detta hus hade ritats av F W Scholander.
Byggnaderna på både Vega 3 och Vega 4 har placerats något indraget från gatulivet med en förgård mellan hus och gata. Detta var något som förordats i 1866 års stadsplaneförslag som ett medel bland andra att för a in naturlandskapets hälsobringande grönska i städerna. Öppenheten och grönskan var eftersträvansvärt inte bara ur hygienisk synpunkt utan även ett sätt att hantera brandfaran. Redan Stockholms första moderna byggnadsordning från 1736 ställer krav på att alla byggnader skall uppföras av sten med välvda stentrappor och källare och brandfri vind för att minimera brandfaran. Vega 3 är uppfört efter dessa normer. Källarväggarna består av gråsten medan valven slagits av tegel. Trapphuset har kalkstenstrappor och tegelväggar som putsats.
Till förgårdarna hör ett tackjärnsstaket. "Tackjernsgallret" till Veta 3 har tillverkats vid J & CG Bolinders Fabriksbolag och skulle enligt kontrakt vara "fint och skarpt gjutet och fritt från bräckor och skefheter"
Exteriört uppvisas en välbevarad fasad. Fasaden är symmetriskt uppbyggd med en rusticerad nedervåning. Mellersta våningens fönsteromfattningar har en markerad omfattning vilket tillsammans med de olika gesimserna ger fasaden ett rikt skuggspel. Interiört har förändringar skett. Spår av Bergsskolans verksamheter såsom exempelvis analytiskt laboratorium, smältlaboratorium och föreläsningssal för metallurgi och gruvvetenskap saknas. Den ursprungliga planlösningen kan emellertid anas, särskilt efter den renovering som stod klar 1991, då också mycket av de ursprungliga snickerierna återskapats.

VEGA 4, GAMLA TEKNISKA HÖGSKOLAN - Huvudbyggnaden uppfördes 1860-63 efter ritningar av F W Scholander för Teknologiska institutet, sedermera Tekniska Högskolan. Laboratoriebyggnaden mot Teknologgatan tillkom 1896-99 efter ritningar av H T Holmgren och F G A Dahl. Sedan tekniska högskolan på 1940-talet flyttat till den nya anläggningen vid Valhallavägen, övertogs byggnaderna av Stockholms högskola.
Den långa huvudbyggnaden är rytmiskt indelad i mitt- och sidopartier med kraftigt utkragande taklister. Putsbehandlingen är känsligt utförd med rustik i bottenvåningen och hörnkedjor omväxlande med ytterst tunna kvaderristningar utmed de övre våningarna.