Stäng fönster Ljusnarsberg kn, STÄLLDALEN 1:73 STÄLLDALS GÅRD

Historik
Bergsbruket har spelat en betydelsefull roll i länets historia från 100-talet fram till 1970-talet, främst i den del som kallas Bergslagen. Under 1600- talets stormaktstid riktades ett stort intresse från statsmaktens sida för att utvinna mineraltillgångarna i Bergslagen, och det är under denna tid som både bergsbruket och bebyggelsen expanderar, och får en mer organiserad och tydlig struktur i de tidigare glest befolkade områdena.
I Bergslagen utvecklade bönderna tidigt en näring bestående av en kombination av jordbruk och bergsbruk. För flertalet av dessa så kallade bergsmän var jordbruket huvudnäringen, men arbetet i hyttan eller smedjan var en bisyssla. Bergsbruket var periodvis mycket lönsamt, vilket skapade förutsättningar för en särpräglad och rik byggnadskultur. De äldsta bergsmansgårdarna utgjordes av kringbyggda, fyrlängade gårdsanläggningar.
Bergsmännen blev föregångare inom byggandet och uppförde påkostade s k bergsmansgårdar. Bl a producerades rödfärgen betydligt tidigare i Bergslagen än i de rena jordbruksbygderna. Under det tidiga 1800-talets högkonjunktur skapades bergsmansgårdar med herrgårdsliknande karaktär. Ett karakteristiskt inslag av bergsmansgårdar av alla kategorier är de krönta skorstenarna av gjutjärn.
Ställdals gård uppfördes ursprungligen under 1600-talet, och är idag den äldsta bevarade bebyggelsemiljön i Ställdalen. De nuvarande byggnaderna härrör i huvudsak från 1800-talet. Anläggningen består av ett flertal bostads- och ekonomihus som är grupperade kring en öppen gård. Ställdals gård är ett av länets få bevarade exempel på en kringbygd bergsmansgård med rötter i 1600-talet.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Örebro län, 2005-12-12, Dnr 432-08772-2005