Stäng fönster Skellefteå kn, SKELLEFTEÅ PRÄSTBORD 1:2 SKELLEFTEÅ LANDSFÖRSAMLINGS KYRKA

Historik
Skellefteå landsförsamlings kyrka, Landskyrkan, är belägen nära älven i en rik jordbrukstrakt, numera tätbebyggd. Öster om kyrkan ligger en gammal kyrkstad med övernattningsstugor för gudstjänstbesökare under äldre tider.

På platsen fanns en stenkyrka från senmedeltiden som till största delen revs när nuvarande kyrkan uppfördes omkring 1800 efter ritningar av Jakob Rijf. Genom sin välbevarade exteriör utgör kyrkan är ett av de främsta exemplen på nyklassicistisk sakral arkitektur i Sverige. Den erhöll från början korsformad plan med centraltorn av trä och hade ursprungligen karaktär av centralkyrka med kor i korsmitten. Orgeln stod på östläktaren. Från gamla kyrkan har bevarats den vidbyggda sakristian i vinkeln mellan östra och norra korsarmarna samt murverk i östra och västra korsarmarna. Centraltornet av trä står på smäckra pelare. Korsarmarnas gavlar är utförda med doriska kolonnportiker under triangulära fält. Läktaren i väster byggdes 1878.1915-1916 omgestaltades interiören under ledning av Fredrik Falkenberg. Arbetet innebar främst att koret flyttades till östra korsarmen, rik stuckdekor tillkom och läktaren erhöll en orgel. 1964 utfördes en ny omgestaltning av fr a koret efter ritningar av Rolf Bergh. Arbetet innebar bl a att ett sanktuarium inrättades. Här utställs medeltida skulpturer. En glasmålning av Britta Reich-Eriksson insattes i ett rundfönster. Samtidigt tillkom läktarunderbyggnaden i väster.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994-1999