Stäng fönster Skellefteå kn, SKELLEFTEÅ PRÄSTBORD 1:2 SKELLEFTEÅ LANDSFÖRSAMLINGS KYRKA

Historik
Skellefteå socken bildades under 1320-talet. Ungefär samtidigt bildades Skellefteå landsförsamling som en utbrytning ur Bygdeå församling. Socknen var stor och innefattade från början även Piteå, Lövånger, Burträsk och Norsjö. Kyrkan sägs fortfarande vara en av landets största landskyrkor. Övriga kyrkor i Skellefteå lands-församling är Anderstorps kyrka, Sjungande Dalens kyrka och Sunnanå kyrka vilka alla är stadsdelskyrkor. Inom landsförsamlingen finns också Mobackenkyrkan och Sörböle kyrka som är samarbetskyrkor med Evangeliska Fosterlandsstiftelsen (EFS).

Den första träkyrkan vid platsen uppfördes troligen på 1330-talet och ersattes 1386 av en större. 1485 lades grunden till en ny stenkyrka, som invigdes 1507. Denna byggdes om efter ritningar från år 1793 av den österbottniske byggmästaren Jacob Rijf och invigdes år 1800. I praktiken innebar detta uppförandet av en ny kyrka med sakristian och merparten av det medeltida murverket i östpartiet och delar av västra korsarmen bevarat. Kyrkan, som vilar på en rustbädd av timmer, har en korsformig plan med östra armen kortare än de övriga och ingångar från alla fyra håll. Sakristian är utbyggd norr om östra korsarmen.