Stäng fönster Skellefteå kn, PRÄSTEN 1 URSVIKENS KYRKA

Historik
Ursvikens kyrka uppfördes 1912 som ett sjömanskapell. För ritningarna svarade bygg-mästare C. Eriksson från Smedjebacken i Dalarna och byggmästare var Lars Vikström från Stämningsgården, Skellefteå. Kapellet uppfördes i regelverkskonstruktion, med rektangulär grundplan i två våningar, ingång i väster och mitt på södra långsidan samt en utskjutande tillbyggnad i två våningar i vinkel mot norr. Den inrymde på nedre planet ett kök och läsrum för sjömän, även använd som skolsal, och på övre planet bostad för vaktmästaren och ett rum avsett för dop och andra kyrkliga förrättningar. Alla fasader var klädda med liggande ljusmålad panel, hade två gördellister och boasering med stående panel. Kapelldelen hade frontespis mot söder. Alla tak var sadeltak, troligast täckta av tegel. Mitt på kapelldelens nock satt det en takryttare med spetsig huv. Kapelldelens fönster både i bottenvåningen och på läktaren var grupperade tre och tre och hade trägotikens spetsiga överdelar, medan sjömansdelen hade rektangulära fönster med jugendtidens småspröjsade överdelar.

En genomgripande restaurering skedde 19511952, efter ritningar av arkitekterna Åkerblom, Stockholm (invändigt) och T. Öhman, Clemensnäs (utvändigt). Kyrkodelen fick då i stort sett den gestaltning den har idag.