Stäng fönster Lysekil kn, GÅSÖ S:1 GÅSÖ KAPELL

FÖRSAMLING 1995: SKAFTÖ
BEFOLKNINGSTAL - Se Skaftö

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Kapell inom Skaftö församling, vilken brutits ur Morlanda
som kapellförsamling 1799 och blivit egen församling 1888.

LÄGE OCH OMGIVNING - Gåsö kapell i Skaftö församling ligger centralt i samhället på Gåsöns östra sida. Läget är relativt högt med utsikt över Gåsöfjorden och Skaftölandet i öster. Kring kyrkplatsen finns en liten klunga av fritidshusbebyggelse. En separat begravningsplats är belägen i en norrsluttning ca 500 m sydväst om kapellet. Gåsön består till största delen av kala klippor, med inslag av mindre partier med vindpinad vegetation. Skaftö socken omfattar Skaftölandet med omgivande skärgård.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Byggnaden uppfördes som bostadshus i början av 1800-talet. Omkring 1910 ombyggdes den till skola och 1955 till kapell.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Väggarna är av panelklätt trä och står under sadeltak. Gudstjänstrummet har rektangulär plan. En smal tillbyggnad sträcker sig utmed ena långväggen. Kapellet täcks av ett sadeltak. Koret är förlagt till utrymmet innanför nordvästra gaveln. Ingången återfinns i motsatta gaveln vid en liten farstukvist. Altartavlan är en triptyk, utförd av Einar Wallin 1955. Från samma år härrör den övriga, enhetliga inredningen.