Stäng fönster Stockholm kn, CHARLOTTENDAL 7 CHARLOTTENDAL

Historik
Charlottendal är en mindre herrgårds- eller malmgårdsanläggning från 1780-90-talen. 1782 friköptes torpet Ludikulla, som fram till 1765 legat under Årsta men nu tillhörde Hägerstens gård, av kryddkramhandlaren Anders Keysner. Han lät uppföra en malmgård som gavs namnet Charlottendal efter hustrun och som 1791 bestod av huvudbyggnad och två flyglar.

Charlottendal bytte på 1790-talet snabbt ägare två gånger innan den åter hamnade under Hägerstens regi. 1799 togs den över av Abraham Vougt, kassör vid Riksgäldskontoret. Vougt lät slätpanela och gulfärga byggnaderna, flyglarna försågs med frontespiser och huvudbyggnadens entré med en inskriptionstavla.

Under nästa generation Vougt finns uppgifter om att flyglarna hyrdes ut till gårdens arbetare och andra hyresgäster och att gårdens överskottsproduktion såldes på Munkbron.

Från 1897 användes gårdsytan som virkesupplag av trävarufirman Lindroth & Co till dess att Stockholms stad förvärvade egendomen 1916. En tid av förfall följde och Charlottendal avsågs att rivas när planer lades upp för Gröndals förnyelse på 1940-talet. Den störste intressenten i saneringen och byggandet av ett nytt Gröndal, byggmästaren Olle Engkvist, ville dock annorlunda och lät 1947 arkitekterna Backström och Reinius med medverkan av antikvarien Gösta Selling restaurera och modernisera gården för att själv bosätta sig här. Trädgårdsarkitekten Walter Bauer omskapade trädgårdsanläggningen som försågs med flera skulpturgrupper, bl a av Carl Milles, Tyra Lundgren och Stig Blomberg.

Källa: Selling, G: Säterier och gamla gårdar i Stockholmstrakten, 1977.
Hus i Hägersten II, Hägerstens hembygdsförening, 1997.