Stäng fönster Stockholm kn, STAPELBÄDDEN 6 EKENSBERGS VÄRDSHUS

Historik
Ekensbergs krog är omnämnd i Fredmans epistel nr 48, den bekanta "Solen glimmar blank och trind" (1769). I sällskap med flera andra sjökrogar längs mälarstranden var Ekensberg ett populärt utflyktsmål. Bellman diktar om kägelbanan som fanns på platsen och den stod kvar långt in på 1800-talet.

1735 omnämns Ekensberg, med krog, i ett köpebrev vid tinget i Svartlösa härad. Köpebrevet på skatterättigheten var utfärdat av greve Carl Cronhielm på Årsta säteri. 1769 var traktören på krogen Olof Nordström, borgare i Stockholm.

Ekensberg var en lägenhet som efter att ha hört till Årsta kom att hamna under Hägerstens gårds domäner och av jordbruksproduktionen på Ekensberg skulle ränta betalas till Hägersten. Detta gällde även efter att Ekensberg sålts till grosshandlaren och gruvintressenten Carl Fredrik Settervall år 1848. Settervall anlade en zinkfabrik som skulle bearbeta zink som utvanns vid hans malmfält i Godegård, Östergötland.

År 1873 började en hundraårig epok av varvsverksamhet på udden vid Ekensberg. Det var Stockholms Transport- och Bogseringsaktiebolag som behövde ett reparationsvarv. På området anlades arbetarbostäder, ångsåg och verkstäder. Värdshusbyggnaden användes som ritkontor och verkstad för varvet.

1972 inköptes markområdet av Stockholms stad och när Stockholmshems bostadsområde växte upp i skiftet mellan 1970-och 80-talen bevarades krogen och genomgick en ombyggnad för att fungera som samlingslokal för bostadsområdets invånare.

Källa: Hus i Hägersten II, Hägerstens hembygdsförening, 1997.