Stäng fönster Stockholm kn, ULVSUNDA 1:1 DRAGONTORPET ABRAHAMSBERG

Historik
Soldattorp från början av 1700-talet som uppfördes som bostad för två indelta dragoner vid Livregementet till häst. Byggnaden uppfördes antingen på gården Ranhammar, som låg på Bromma flygplats nuvarande plats eller i Linta by vid Ulvsunda kvarn. Under 1800-talets första hälft flyttades torpet till sin nuvarande plats då Ulvsunda gård utökade sina egendomar och övertog rusthållarskapet för dragonerna. Frans Krieg var den sista dragonen. Han bodde i torpet från 1885 till 1916, då det övertogs av hans som Sixten som etablerade rörelsen Sixten Kriegs Åkeri och Renhållningsfirma. Vid utbyggnaden av stadsdelen på 1930-talet revs stallar, ladugård, svinhus och garage. Vid slutet av 1800-talet gick torpet, och senare också stadsdelen under namnet Abrahamsberg efter dragonen Gustaf Abraham Pihl.

Källa: Brommaboken, 1979, Stahre, Nils-Gustaf mfl., Stockholms gatunamn, Stockholm 1992