Stäng fönster Torsby kn, KÄLKERUDS UTSKOG 1:15 LEKVATTNETS SN, KOSSIGÅRDEN

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Bostad. Sluttning söderläge, sydvästläge. Stenrösen i terrängen, öppen åker söder om huset, rösen i anslutning till gården, hage i öster, åker även väster om vägen, hage hålls öppen av 3 hästar, skog i närmiljön, öppet just i stråket i söderläget.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: 1936: 66 hektar, varav 6 åker och 60 skog. Bergjord, barr- och lövskog. Manbyggnaden uppförd under 1800-talet, ekonomibyggnad uppförd 1915. 4 kor, 1 ungdjur, 1 svin, 10 höns.
1948: 3 hektar odlad jord (moränmylla), 60 hektar skog, 3 hektar annan jordbruksareal. 1 häst, 4 nötkreatur, 5 får.
1976: En gräsmarksbo hade för ca 200 år sedan byggt bostadshusets östra del, som bestod av ett rum och kök med gråstensspis. I början av 1800-talet tillbyggdes i västra delen en rumrökstuga. På 1880-talet togs den gamla rökstugeugnen bort och en gråstensugn inmonterades för att bereda möjlighet för bakning.
1978: Manbyggnadens östra del ca 200 år, västra delen nyare, f d rökstuga.
Byggnadsinventering 1999: Gården renoverades 1957, stor upprustning 1990. Rester av grund för bastu ca 100 m nordväst om boningshuset.

KÄLLOR:
Svenska gods och gårdar
Finnbygden nr 2 1955
Anders Mattsson: Ulvsjön och Fäbacken
Lekvattnets församlings husförhörslängder
Värmlandsgårdar 1948
Fryksände församlings födelseböcker
Södra Finnskoga församlings födelseböcker
Anna Forsberg/Niclas Persson: C A Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1820-1825 för Dalby församling
Finnbygden nr 3 1976

TIDIGARE INVENTERING: Byggnadsinventering 1978 ,