Stäng fönster Torsby kn, KÄLKERUDS UTSKOG 1:60 LEKVATTNETS SN, KARMENKYNNA

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Hembygdsgård. Högt belägen på en sydsluttning. Gården omgärdas av gärdesgård, utanför denna skog.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Lekvattnets Hembygdsförening bildades 1922. Föreningen köpte mark strax öster om Sammels och då ingick även en bastu. Den kommer från Sammels. Bastun byggdes av Samuel Samuelsson Suuroinen i slutet av 1700-talet. Bastun har fått ett glasat fönster och ugnen är nygjord i samband med flytten.
Från Mellangården, Örtjärnshöjden kunde föreningen inköpa en rökstuga byggd på 1780-talet och uppföra den vid KarmenKynna 1923. 1924 byggde man till svenskstugan av skänkt timmer. Fönsterglas och bågar är bytta, de gamla bågarna finns dock bevarade.
Idag finns på KarmenKynna 18 byggnader.
1998: Bastu: flyttad inom byn från gården Sammels, fönster, irrelevant ugn, nyttjades på 1960-70-talen på nuvarande plats. Rökstuga: stor parstuga, byggd 1780, bebodd till ca 1910, rökstugedelen flyttad från Mellangården, Örtjärnshöjden.

KÄLLOR: Värmlands Museum, foton
Lena Ekmark: Hembygdsgården KarmenKynna, dess skogsfinska anknytning