Stäng fönster Torsby kn, LÅNGSJÖHÖJDEN 1:15 M.FL. LEKVATTNETS SN, SEFFRE

BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Gård med månghussystem placerad i en slänt i söderläge. Kontakt med granne i öster och Heikila syns mellan träden i sydväst. Stora öppna ytor närmast huset med några fina lövträd. Används som fritidshus?

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: 1882: Besiktning av torpet: stugan förfallen och fordras en grundlig reparation, logen repareras, ladugården förfallen.
Arrendekontrakt 26 juni 1887:
1. Sigfrid Andersson antages att vara torpare å lägenheten Västra Mellanstugan belägen på Fryksände kyrkas skog Långsjöhöjden i Lekvattnets socken af Värmlands län.
2. Torparen äger att mot årlig gäld af 20 kronor att betalas halvårsvis:
att bebo den åbyggnad och nyttja den åkerjord och de slåttmyrar som tillförne funnits till ifrågavarande torp
att för sina kreatur begagna mulbete å omkringliggande Fryksände kyrka tillhörande skog, varande det torparen ej tillåtet å lägenheten hafva getter
att erhålla vedbrand af torv och vindfälld skog samt efter anvisning af skogvaktaren erfoderligt virke till underhåll af åbyggnader och stängsel ävensom lövtäkt enligt fastställd indelningsplan.
3. Torparen åligger emot åtnjutande af dessa förmåner:
att väl vårda och vidmakthålla byggnaderna samt i övrigt efter sin andel underhålla väg- och brobyggnad inom Lekvattnet, som belöper sig på Långsjöhöjden
att genast till skogvaktaren anmäla, då åverkningar och skogseld förekomma å kyrkskogen samt uti senare fallet i första hand vidtaga förberedande åtgärder till eldens dämpande.
4. Ställer sig icke torparen de här givna föreskrifterna till efterrättelse eller tredskas han uti fullgörande därav vare han skyldig att genast från lägenheten avflytta. Varder torparen för brott dömd till fängelse eller straffarbete eller till förlust af medborgerligt förtroende ävensom beträdd med överträdelse af författningarna rörande skog, jakt, försäljning av brännvin, vin och maltdrycker samt anläggning av skogseld eller vårdslöst handhavande af eld ute å marken äger kyrkostyrelsen rätt att då honom genast avhysa.
5. Detta kontrakt kan från torparens sida hävas genom uppsägning enligt lag, men får icke utan kyrkostyrelsens tillstånd å annan överlåtas. Vid torparens död anses kontraktet förfallet utan vidare uppsägning och vid bristande förmåga hos torparen att kontraktet fullgöra äger kyrkostyrelsen att kontraktet upphäva, med skyldighet för torparen att å fardag som infaller näst efter sex månader avflytta, dock vill kyrkostyrelsen i görligaste måtto tillse, att barn eller arvingar efter torparen, därest han sig väl förhållit, varder vid detsamma bibehållna, såvida de i övrigt äro till torpare lämpliga.
1936: 19 hektar, varav 2 åker och 17 skog. Sand och finmo, barr- och lövskog. Manbyggnad uppförd 1897, ekonomibyggnad uppförd 1931. 4 kor, 1 svin.

KÄLLOR:
Svenska gods och gårdar