Stäng fönster Torsby kn, MÅRBACKEN 2:3 LEKVATTNETS SN, MON

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Upp mot bergssluttningen igenväxt. Terasserad trädgård. Mellan trädgården och stora vägen öppna fält, delvis brukade (får). Rösen. Igenväxande landskap mot skogen. Vårdträd. Bäck rinner mellan lillstuga och mangårdsbyggnad. Harvade åkrar. Stora lövträd intill.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Ria har funnits.
1923: Ladugård med foderlada, drängstuga, visthusbod, stall med redskapsskjul, loge med foderlada och maskinhus finns.
1948: 4,2 hektar odlad jord, 2 hektar äng, 100 hektar produktiv skog. Nuvarande manbyggnaden uppförd vid sekelskiftet. Den tidigare manbyggnaden revs 1941. Uthusbyggnaderna är från slutet av 1800-talet, sedermera ombyggda. 1 häst 4 nötkreatur. Gården var fordom gästgivargård och skjutsstation.
1976: Fritidshus 8x6 m med plåttak.
Byggnadsinventering 1999: F d Gästis, foton finns. Kvarn har funnits österut från mangårdsbyggnaden, revs under kriget. Väg mot stora vägen byggdes ca 1945-50.

KÄLLOR:
Ritning av Ludvig Mattsson 1916