Stäng fönster Torsby kn, NORRA LEKVATTNET 1:87 LEKVATTNETS SN, ÖVRE TYSKILA

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Bondgård med får. Nordöstsluttning. Mot söder öppen åker, men strax därpå granskog. Norrsluttning bakom ladugården, fin naturbetesmark hårt betad av får, inslag av åkermark i detta. Genom gården löper en svacka som vid bostadshuset stenfyllts, strax norr om ladugårdslängan slutar stenfyllningen och dalgången formas. Den är blöt. I denna dal ligger på sina ställen stenrösen. Åker och betesmark har inslag av rösen. Här står många friväxande grova björkar, sälgar och rönn. Dalgången betas också.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: 1948: 2 hektar odlad jord (bergjord), 0,8 hektar äng, 19 hektar skog. Manbyggnaden uppfördes 1936, stall, ladugård och loge är från 1800-talets senare hälft liksom övriga åbyggnader. Den tidigare rökstugan, som stod på gården, nedbrann under 1800-talet. 3 nötkreatur samt småkreatur.
Byggnadsinventering 1999: Det har stått två hus på gården förut. Det ena brann och det andra revs, timret återanvändes till nuvarande hus. Grunderna finns kvar.

KÄLLOR:
Värmlandsgårdar 1948
Foton av Helmi Virtaranta 1954
Olov Olovsson: Släkten Suhoinen från Lövåsen i Sunne
Lekvattnets församlings husförhörslängder
Fryksände församlings husförhörslängder, födelse- och vigselböcker
Anna Forsberg/Niclas Persson: C A Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1820-1824 för Fryksände församling