Stäng fönster Torsby kn, VITTJÄRN 1:57 LEKVATTNETS SN, OLASTORP

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Gård placerad väster om vägen i östsluttning. Åkerytor öster om vägen. Skogen tätt inpå gården. En bäck rinner söderut där härbret står. Åretruntbostad, inga djur, förutom höns.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Gårdens namn av finska släktnamnet Puuppoinen.
Denna gård var under 1800-talet, näst Nergården i Spättungen, Lekvattnets största jordbruk med 2 hästar och 8-10 kor. Inrösningsjorden var ca 50 tunnland och tillsammans med skogsmarken var det 400 tunnland.
1916: Kokhuset rivet.
1923: Rökstugan är byggd vid 1700-talets slut. Den är ovanligt väl bibehållen med mycket bra mur och en del intressanta möbler bl a ett väldigt flatbord, vars låda har ett intressant sirat framstycke. Förstugkvisten, enkel men vacker, är av senare datum. Rökstugan är den större typen med kove, innerstuga och ytterstuga. I innerstugan finns en stor rektangulär öppen spis med lågt sittande hällar. Ytterstugan har tre fönster och en halvt fristående, rund öppen spis.
1928: Rökstugan kvar.
1936: 19 hektar, varav 2 åker, 15 skog och 2 äng. Svartmylla, barr- och lövskog. Manbyggnad uppförd 1861. Ekonomibyggnad uppförd 1880. 3 kor, 1 tjur, 1 svin, 10 höns.
1976: Bostadhus 12x8 m med plåttak, 5 uthus.
Byggnadsinventering 1999: Rökstugan togs bort under kriget.

KÄLLOR:
Johannes Persson: Ödetorp i Lekvattnet
Linus Brodin: Fryksdalens finnsocknar
Ritning av Ludvig Mattsson 1916
Foto av Nils Keyland 1916
Svenska gods och gårdar
Östergötlands Dagblad 29/2 1936
Julius Mägiste: Värmlandsfinska ortnamn
Finnkultur nr 1 1995
Lekvattnets församlings husförhörslängder
Anna Forsberg/Niclas Persson: C. A. Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1821-1827 för Östmarks församling
Wermlandica 1987
Östmarks församlings husförhörslängder