Stäng fönster Stockholm kn, SKÖNDAL 1:10 STORA SKÖNDALS KYRKA

HISTORIK FRÅN STOCKHOLMS STADSMUSEUMS KYRKOKARAKTÄRISERINGSPROJEKT.
Stora Sköndals kyrka uppfördes under åren 1927-29 med Svenska Diakonanstalten som byggherre och invigdes 1929. Arkitekt var Hakon Ahlberg (1891-1984), prästson från Halland. Ahlberg har under sina nästan sextio år som verksam arkitekt ritat flera kyrkor. Förutom Stora Sköndals kyrka är han upphovsman till bl a den samtida Mälarhöjdens kyrka i Brännkyrka församling, Stockholm och i Malmbergets kyrka från 1945 skapade Ahlberg ett kyrkorum som står mycket nära Stora Sköndals med ett klöverbladsformat innertak. Ahlberg har också ritat en hel del bostadsbebyggelse och sjukhus. Stora Sköndals kyrka byggdes till med församlingslokaler 1993, ritade av BLP Arkitekter AB med S-O Larsson som ansvarig arkitekt.
1904 köpte Svenska Diakonsällskapet egendomen Stora Sköndal, söder om Stockholm. Sällskapet behövde lokaler för utbildning av diakoner och vård av sjuka, bland annat epileptiker och alkoholister, i diakonins anda. Huvudbyggnaden på Stora Sköndal med anor från 1680-talet används numera för administration. Området har kontinuerligt byggts ut med sjukhem, vårdpaviljonger, pensionärsbostäder och bostäder för personalen. Vid sidan om denna verksamhet drevs gårdens lantbruk vidare fram till 1940.
I många år firades gudstjänst i den gamla huvudbyggnaden. Redan 1905 lades den första grundplåten till en kyrkofond men först 1927 fattades beslutet att uppföra en kyrka här. Arkitekten Hakon Ahlberg hade några år tidigare ritat förslag till ett litet kapell på Lövudden vid Drevviken men man ville hellre att kyrkan skulle få ett mer centralt läge inom området. Kyrkan uppfördes med hjälp av arbetskraft från diakonanstalten och invigdes på Tacksägelsedagen 1929. Klockstapeln togs i bruk året därpå. 1993 byggdes kyrkan till mot nordost med moderna församlingslokaler.
Ända fram till år 1989 ägde Diakonsällskapets alla diakonvigningar rum i Stora Sköndals kyrka. Sedan år 1993 ägs kyrkan gemensamt av Stiftelsen Stora Sköndal och Farsta församling.
KÄLLFÖRTECKNING
ATA Antikvarisk-topografiska arkivet