Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Åmål kn, ÅMÅL 2:1 ÅMÅLS GAMLA KYRKA

 Anlaggning - Historik

Historik
FÖRSAMLING 1995: ÅMÅL
BEFOLKNINGSTAL - år 1805: -, år 1900: -, år 1995: 10689

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Församlingen bildad 1963 genom sammanslagning av Åmåls landsförsamling och Åmåls stadsförsamling.

LÄGE OCH OMGIVNING - Åmåls gamla kyrka, som alltjämt är bevarad, ligger vid Vänerns strand på en flack utskjutande udde nära stadens centrum. Kyrkan övergavs vid 1800-talets början, varefter Åmåls landsförsamling delade kyrka med Åmåls stadsförsamling. Den gamla kyrkan och kom därefter att brukas för profana ändamål. Kyrkan sattes åter i stånd för sakralt bruk 1968. Den ägs av Åmåls kommun och används sommartid.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: En träkyrka fanns troligen under medeltiden. Ersatt med ny kyrka, sannolikt på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande kyrkan, Åmåls gamla kyrka, uppfördes i huvudsak under 1660-talet (invigd 1669) och är till mursträckningarna intakt. Den består av ett rektangulärt långhus med tresidigt korparti. Ett torn uppfördes i väster under 1670-talet, vilket dock rasade i samband med en storm 1754.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans befintliga skick härrör i huvudsak från den omfattande restaureringen 1968, varefter byggnaden åter togs i bruk för sakralt syfte. Kyrkans murar är vitputsade, såväl ut- som invändigt och genombryts av stora, rundbågiga fönsteröppningar. Långhusets västra gavelröste är brädfodrat; det flacka, skiffertäckta sadeltaket är valmat över den tresidiga östmuren. Huvudingång i västgaveln. Kyrkorummet är sparsamt inrett och täcks av ett platt innertak.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1994 / Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria 2000.