Stäng fönster Torsby kn, HOLMÄNGEN 1:17 ÖSTMARKS SN, KATTILAAHO

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Västsluttning. Brant backe från landsvägen. Igenväxande åker väster om källaren. Denna åker kantas av lång och mycket fin stenmur, samma åker har terrass av sten i söder eller så har vägen stenkantats. Öppen åker i öster, slås troligen. Igenväxande åker i sydöst. Stenröse i svacka norr om ladugården. Gården omgärdas av grov granskog. Välvårdad miljö med hackslått runt uthus. Småstenig tomt, naturlig terräng.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Enligt gårdstraditionen skall man vid platsens röjning till boplats ha hittat en stor kopparkittel i ett stenröse. På markerna nära gården hade Mikael Broberg (Richard Brobergs far) sina sista stora svedjor på 1880-talet. Troligen fick han där råg utöver det egna behovet, eftersom i hans anteckningar finns uppgifter om försäljning av fallråg. Avsikten med svedjandet var dock egentligen inte främst att erhålla råg utan fastmer gräsväxt och betesmarker. I ett flertal år efter svedjandet fungerade den präktiga grässveden även som jaktmark. Där sköts mängder med rävar, och därifrån kunde man närhelst så erfordrades för hushållets behov hämta harar och skogsfågel, som börjat beta redan på den unga rågbrodden.
Byggnadsinventering 1999: Stor björk i den gamla torplämningen. Intressant lämning efter stenladugård uppmurad i gråsten i en våning.

KÄLLOR:
Richard Brobergs arkiv: katalogkort