Stäng fönster Torsby kn, KLÄGGSTRANDEN 1:9 ÖSTMARKS SN, TÖRNTORP

BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Hembygdsgården vackert belägen invid Rönälven. Bebyggelsen på hembygdsgården är omfattande och kommer från Östmarks socken.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Husen revs 1867 och torpet växte igen med skog. På 1940-talet röjdes tomtplatsen fri från skog för att bereda rum åt Östmarks södra hembygdsgård. En gammal stuga, bod m fl byggnader fördes dit och en gammal skvaltkvarn, Rönkvarnen, restaurerades liksom dammbyggnad, kvarnrännor m m. Slutligen öppnades åter de genom älvens eroderande verkan igenrasade gruvgångarna vid Röna koppargruva, som bearbetades av engelsmän på 1820-talet. På så sätt åstadkoms en mycket intressant hembygdsgård på det gamla torpet. Invigningen ägde rum den 2/8 1953.
1978: Manbyggnaden är flyttad från Lövåsen i Sörmark. Kvarnen som brunnit ner två gånger uppbyggdes sista gången 1880. De första som slog sig ner här var finnar.
1998: "Linstuga", även jordkula och svedjelada.

KÄLLOR: