Stäng fönster Torsby kn, MULTTJÄRN 1:24 ÖSTMARKS SN, MATTILA

BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Bostad/kontor med rökstuga som används. Ligger i en sydsluttning. Omkring ligger stugbyn med ett flertal nybyggda stugor för uthyrning. Utsikt söderut mot Alakylä och bergen.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: 1865: Den gamla stugan var övergiven och man hade flyttat in i ett nytt hus. Endast två rum var färdiga.
1952: Inrösningsjorden som förut var mycket betydande, både till åker och äng, är nu reducerad till mindre än hälften. Rökstugan byggd 1745.
Här byggdes på 1960-talet en friluftsgård i Friluftsfrämjandets regi. Sedan 1980-talet drivs friluftsgården av turistföretaget Mattila Fritid AB. 1990 köpte företaget mark av skogsbolaget Stora, för att utvidga och bygga ytterligare stugor. Idag är Mattila ett välkänt namn för skidåkare runt om i Sverige.
1998: Rökstuga, parstuga från 1800-talets mitt, bebodd, ugnen används för uppvärmning av huset.
Det gamla Mattila brann någon gång mellan 1852 (laga skifte) och 1881, som finns på rökugnen.
Mattila uppfördes i mitten av 1700-talet men brann ned ett 100-tal år senare. Den nya rökstugan byggdes ett 50-tal meter söder om denna plats.
Den nästan färdigbyggda huvudbyggnaden brann år 1878.

KÄLLOR:
Foto av Nils Keyland 1916
Foton av Helmi Virtaranta 1954 o 1960
Foton av Richard Broberg 1948
Anna Forsberg/Niclas Persson: C.A. Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1821-1827 för Östmarks församling
Jarl Ericson: Finnar i Östmark, Vitsand, Nyskoga, Södra och Norra Finnskoga
Richard Brobergs arkiv: Olov Olovsson