Stäng fönster Torsby kn, MULTTJÄRN 1:24 ÖSTMARKS SN, MATTILA

Historik
Gården upptogs på 1730-talet av Mattes Eriksson Oinoinen genom en avsöndring från hans fädernegård Alakylä. Gårdens namn betyder ”Mattes gård”. Släkten Oinoinen bodde på gården fram till år 1853, då Mattes Mickelsson Oinoinen sålde den till Henrik Olsson Kaikkalainen från Alakylä. Vid sekelskiftet 1900 sålde han gården till ett skogsbolag och den brukades därefter av arrendatorer.
Den gamla Mattilagårdens rökstuga låg ca 80-90 meter norr om nuvarande rökstuga och var i ungefär samma storlek. Den ska ha varit byggd omkring mitten av 1700-talet och nedbrunnen 100 år senare. En källa berättar att en nästan färdigbyggd huvudbyggnad därefter brann år 1878. Nuvarande rökstugans kappugn är med inskription daterad med årtalet 1881.
På 1960-talet byggdes en friluftsgård i Friluftsfrämjandets regi. 1981 köptes gården av turistföretaget Mattila Fritid AB från skogsbolaget Billerud, Stora Skog.