Stäng fönster Torsby kn, MULTTJÄRN 1:5 ÖSTMARKS SN, BERG

BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: I en glänta i skogen ligger torpet och ett litet uthus. Torde ha fungerat som huggarkoja. En mängd stenrösen och terasseringar syns i nord-sydlig riktning. På de gamla åkrarna växer idag skog av varierande ålder. Stenskodd källa. Torpet beläget i västerläge norr om Mulldusen. Två stenkällare efter vägen till torpet.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Den ursprungliga åkerarealen torde kunna uppskattas till inemot 4 tunnland fastmarksåker och 1 tunnland myrodlingar. Vida ängsmarker, därav gräsväxande myr omkring en tredjedel. Undan för undan utlagt till skogsmark både åker och äng. När torpet upptogs bebyggdes den s k gammaltomten. Av stugtomten att döma var stugan en liten rökstuga med förstuga och kåve. Senare byggdes en stuga till, jämte uthus så på 1860-1870-talet fanns det två brukare på torpet. Av tomten att döma var denna stuga lik den första. På 1880-talet(?) byggdes ny stuga. Den hade bara ett rum och var fyrkantig. Den var ej byggd som rökstuga. 1903 byggdes en ny stuga som står kvar än. Öde 1927.
1976: Bostadshus 7x4 m med plåttak.

KÄLLOR: