Stäng fönster Torsby kn, NORRA RÖJDÅSEN 1:10 ÖSTMARKS SN, NEDRE HEIKKILA

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Svag södersluttning. Stor gård med många uthus av varierande ålder. Åkrar öppna i norr, söder och väster. Har dock varit öppnare marker runtom. Sommarladugård markerar inägogränsen. Stora rösen i och i kanterna av åkermarken.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Gårdens namn av finska mansnamnet Heikki.
1924: Manbyggnad med sticktak 3 rum 28x22 fot, matbod med sticktak 19x18 fot, loge och ladugård med två lador och sticktak 63x22 fot, stall och lada med sticktak 22x12 fot, ved- och redskapsskjul med sticktak 30x14 fot, kokhus med näverfargtak 14x12 fot, alla byggnader gamla och av timmer.
1946: 61,4 hektar, varav 3,3 åker och 3,5 slåtteräng, resten skog. Morän- och myrjord, barrskog, en del björkskog. Mangårdsbyggnaden uppfördes 1896, ekonomibyggnaderna är av äldre datum utom ladugården, som uppfördes senare. 1 häst, 6 nötkreatur, 2 ungdjur, 1 svin, 6 får.

KÄLLOR:
Richard Brobergs arkiv: katalogkort