Stäng fönster Torsby kn, RÖJDOSET 1:32 ÖSTMARKS SN, ITÄTUPA

BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Gården högt belägen på berget. Öppet landskap, men österut och norrut har det växt igen. Har varit öppen mark österut. Odlingsrösen i mängd.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: 1865 besöktes Purala av en finsk forskare, prästen David Skogman. Han skriver: " Den 18 oktober kom jag från Kalnäset över svenska och norska gränsen till Puranstorpet. I den gård, dit jag först kom hade året förut en eldsvåda härjat och när de sedan tagit lån, så hade låntagaren krävt ut sin fordran av dem och när de inte hade något att betala med, hade länsmannen så småningom kommit och tagit allt, sa att jag icke heller där kunde få någon middag utan måste gå till granngården för att köpa."
1923: Den äldsta byggnaden var ett stall med årtalet 1777, nu rivet. Nuvarande rökstuga är uppförd omkring 1870 och står i nordöst-sydväst, är bra bibehållen och bebodd fast delvis omändrad.
1949: Rökstugedelen används som snickeriverkstad.
1953: Finngård med rökstuga kombinerad med svenskstuga med kåve i mitten. Heltimrad med mångåstak, täckt med spån. Dubbelhaksknutar, rödmålad brädfodring. Svenskstugan moderniserad, rökstugan använd som skräpbod.
1984: Huset har under 1983 och första halvåret 1984 renoverats en del, bl a behövdes nytt farjtak, en del fönster byttes ut så att det skulle bli smårutiga fönster runt om, målning i svenskrummet liksom ny rödfärgning ute runt omkring.
1998: Solör-Värmland finnkulturförening fick rökstugan som gåva 1964. Ägarna överlämnade gåvobrev, som förutom huset också tillförsäkrade föreningen tomt för all framtid. Yttertaket måste läggas om. För att förhindra skador hade delar av taket redan åtgärdats. 1965 reparerades yttertaket. Därefter påbörjades andra reparationer. Dessa avstannade under 1966, eftersom en inneboende i huset inte hade flyttat därifrån. Först sommaren 1968 kunde reparationsarbetena slutföras.
Stor parstuga med övervåning, nävertak, rökstugedelen byggd 1808 och använd till slutet av 1920-talet, svenskstugan bebodd till 1965, då rökstugan användes som snickarverkstad, rökstugan 49 m2, 9 fönster på framsidan och 1 på baksidan.

KÄLLOR:
Värmlands Museum, foton
NWT 24 maj 1923
Foton av Albert Hämäläinen 1931
Ritning av Ilmar Talve 1949
Richard Brobergs arkiv: katalogkort
Richard Brobergs arkiv: Olov Olovsson
Ritning av J Cirulis 1953
Foton av Helmi Virtaranta 1967
Finnkultur nr 2 1979
Axel Nilsson: Mitt möte med Finnskogen
Finnkultur nr 3 1982
Finnkultur nr 1 1986
Foto av Nils Keyland 1916
Richard Brobergs arkiv: Pärm V
Olov Olovssons arkiv: Anteckning 53
Sigurd Bograngs arkiv
Maths Östberg: De skogsfinska karaktärsbyggnaderna
Finnkultur nr 1 1995
Olov Olovsson: Släkten Suhoinen från Lövåsen i Sunne
Östmarks församlings husförhörslängder
Solör Slektshistorielag: Finneslekter I
Solör Slektshistorielag: Finneslekter V
Anna Forsberg/Niclas Persson: C A Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1821-1827 för Östmarks församling
Nyskoga församlings födelseböcker
Finnkultur nr 3A 1998