Stäng fönster Torsby kn, RÖJDOSET 1:60 ÖSTMARKS SN, BERGSTORP

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Gården högt belägen. Några åkrar finns kvar. Ett hygge söder om gården har öppnat upp landskapet.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Tillhörde tidigare Österstuga i Purastorp, men utbröts därifrån troligen på 1860-talet. Gården återuppbyggdes då, den är säkerligen äldre. Stugan var rökstuga. 1903 byggdes nuvarande mangårdsbyggnaden, som inte är rökstuga. Kan räknas till de medelstora gårdarna på finnskogen.
1946: 172,5 hektar, varav 2,5 åker, 3 äng, resten skog och övrig mark. Moränmylla. Barrskog. Manbyggnaden uppfördes 1902. Ekonomibyggnaderna uppfördes 1934, dessutom finns ett härbre från slutet av 1800-talet. 5 nötkreatur, 5 får.
1998: Bastu, i bruk.

KÄLLOR: