Stäng fönster Torsby kn, RÖJDOSET 1:43 M.FL. ÖSTMARKS SN, LUODETUPA

BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Bostad. Högt belägen gård med utsikt över Röjden. Sluttande, öppna brukade åkrar runt huset. Stora rösen i skarpare sluttningspartier som ej kunde brukas samt i åkerkanterna. Tätare rösen i hagmarkerna. Häst betar norr om huset.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: 1936: 308 hektar, varav 8 åker och 300 skog. Bergjord, barr- och lövskog. Manbyggnaden uppförd 1900, ladugården uppförd 1907, stallet uppfört 1910. 2 hästar, 8 kor, ungdjur, 2 svin, 6 får, 15 höns.
1946: 140,7 hektar, varav 3,6 åker och 1 äng, resten skog. Logen uppförd 1907, ett härbre är av mycket gammalt datum. En omkring 100 år gammal rökstuga flyttades till Nobelfors vid sekelskiftet. 1952: Gården tillhör de större på finnskogen. Flera hundra tunnland skog finnes. Förut fanns rökstuga.
1976: Fritidshus 11x 7 m med plåttak.

KÄLLOR: