Stäng fönster Torsby kn, RÖJDOSET 1:57 ÖSTMARKS SN, KALLIO

BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Bostadshus. Öppet runt husen. Av de gamla åkrarna syns ej mycket. Utsikt ned mot sjön Röjden.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Husen stod först uppe på backen åt öster, varför gården tidigare hette Kallio = berghäll. I slutet av 1800-talet flyttades husen till sin nuvarande plats. Gården har under början av 1900-talet utökats genom förvärv, så att den är större än tidigare.
1894: Manbyggnad ny. Gamla byggnader: Stall, loge och ladugård med nävertak 22x6 m, bryggstuga med nävertak 3,5x3,5 m, stugubyggnad med nävertak 2 vån 2 rum 6,25x4,5 m, foderlada med nävertak 6x4,5 m, vedbod med nävertak 3,5x3,5 m, alla byggnader av timmer.
Bastun brann upp i början av 1900-talet.
1946: Manbyggnaden är från 1890-talet, av gårdens övriga byggnader märkes en rökstuga av mycket hög ålder. Avsöndrades efter storskiftet 1861 från Purastorp.
1949: 4 hektar åker, 300 hektar skogsmark och äng. Kokhus finns, används som vedbod. Rökstugan har ombyggts till visthusbod, rökugnen finns kvar, används numera som redskapsbod. Nytt bostadshus uppfördes på 1880-talet.
1998: Rökstuguinrett härbre, från 1800-talet, ugnen i dåligt skick, har använts som visthusbod, restaureras.

KÄLLOR:
Ritning av Ilmar Talve 1949