Stäng fönster Torsby kn, RÖJDOSET 1:9 ÖSTMARKS SN, RÖGDOSETORP

BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Öde. Gården är högt belägen i en södersluttning. Relativt öppet kring gårdstunet och igenväxningen av hag- och åkermark har ännu inte skett i så stor omfattning. Odlingsrösen.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Torp under Purala 1821. Här har med säkerhet funnits flera boplatser. En del av gården tillhör Klypa. Medelstor gård. Rökstugan borta sedan början av seklet. Här hittade Gottlund Henrik Henrikssons i Multtjärn byggnadssedel från 1646.
1939: Manbyggnad ny. Gamla byggnader: Loge, ladugård, lador 22x6 m, visthusbod 4,5x3,5 m, badstuga, 4,5x3,5 m, vedbod 4x3 m. Alla byggnader med spåntak.
1946: 57,3 hektar, varav 3 åker, 3 äng, resten skogsmark. Bergjord, huvudsakligen granskog. Manbyggnaden uppfördes efter brand i slutet av 1890-talet, stallet och ladugården uppfördes 1922, härbret uppfördes 1943, logen är av äldre datum. 4-5 nötkreatur, 1 svin, 3 får.
1976: Mangårdsbyggnad 9x5 m med plåttak, 4 uthus.

KÄLLOR:
Anna Forsberg/Niclas Persson: C. A. Gottlunds nedteckningar av finska släktnamn i husförhörslängderna 1821-1827 för Östmarks församling
Richard Brobergs arkiv: Olov Olovsson
Värmlandsgårdar