Stäng fönster Torsby kn, SÖDRA RÖJDÅSEN 1:26 ÖSTMARKS SN, RÄMMÄLI

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: Bostadshus. Södersluttning. Öppen bygd i norr och söder. Åkrar som brukas. Vacker utsikt mot Rännberget.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: Den största gården i Siggastorp. Gården var i början av 1800-talet även länsmansgård. Gottlund beskriver gården som "en stor herrgård med rödmålade hus och staketer", varav man kunde tro, att det vore fråga om en svensk gård. Den är dock finsk. Boningshuset är numera något moderniserat, tidigare finsk rökstuga av finsk "storbondetyp", dvs långstuga eller en typ av parstuga med rökstuga, kåve och ytterstuga.
1923: Manbyggnad med sticktak 2 vån 7 rum 18,3x10,2 m, bodar, stall, loge, redskapsskjul med sticktak 16,8x7,5 m, ladugård och loge med sticktak 29x7,2 m, magasin med sticktak 7,4x6,3 m, vedskjul med nävertak 6,6x6 m, sommarladugård och loge med nävertak 12,6x7,5 m, loge och tre lador med nävertak 13,2x6,3 m, loge och två lador med nävertak 12,6x6 m.
1946: 22 hektar, varav 4 åker, 6 ängsmark, resten skog. Berg- och mossjord, barr- och lövskog. Manbyggnaden uppfördes 1799 och från samma tid är ett härbre och stallet, övriga ekonomibyggnader är från senare tid. 1 häst, 3-4 nötkreatur.
1959: Ladugård och svinhus byggdes av otuktad sten under senare delen av 1800-talet. Lämningar finns. Mangårdsbyggnaden är den vanliga av långstugutypen som användes på 1700-talet av de mest förmögna. Den står ännu kvar fastän öde då nytt boningshus är uppfört.
Manbyggnaden revs 1978.
1996: Lämning av rökstuga och bastu.