Stäng fönster Torsby kn, TVÄRÅNA 1:13 ÖSTMARKS SN, TVÄRÅNA HERRGÅRD

Historik
BESKRIVNING AV NÄRMILJÖN: I svag östsluttning. Åkrar runtom. I nordöst skogbeväxt invid vägen i sluttning ned mot älven.

ANTECKNINGAR OCH NOTERINGAR: 1821: Bodar, lider, fähus, staketer, allt var här rödfärgat, gården något stor. Huset, som var 2-vånings, var litet och utan minsta smak och proportion. Salen var hygglig nog i sitt slag. Parspeglar, några tableux och en gammal karta prydde väggarna. Det gamla finska pörtet hade rivits.
I3 september 1879 brann ladugårdslängan. 17 juni 1881 brann herrgårdsbyggnaden.
1890: Den nya mangårdsbyggnaden förefaller ha varit avsedd att göra tjänst som ett provisorium. Huset var en inte särdeles stor tvåvåningsbyggnad, så bristfällig och illa vårdad, att till exempel golvet i ett rum bestått av lösa tiljor, där ett stort hål täckts med ett löst bräde, och väggarna var fuktiga och beväxta med svamp. Över en dalsänka hade uppförts en ladugårds- och loglänga, omkring 85 meter lång och 18 meter bred, som stod på höga stenstolpar över en liten bäck, som rann genom dalen. På bägge gavlarna ledde av sten murade uppkörsbroar till höloften. De sista minnena av denna byggnad, stenbroarna, revs först på 1920- och 1930-talen.
24 februari 1891 brann mangårdsbyggnaden ned.
1976: Mangårdsbyggnad 17x7 m med plåttak, halva huset är uthus.
1981: Gårdens magasin är den enda kvarvarande byggnaden. Nära huvudbyggnaden åt öster fanns brygghus, stall, dränstuga med två drängkammare, norr om dessa ett skjul för herrskapets giggar och vagnar och längre ner i backen åt öster ytterligare ett vagns- och redskapsskjul. Längre norrut, bortom magasinet, stod liksom kvarglömd en gammal rökstuga, som troligen uppförts av någon arbetarfamilj i förra delen eller mitten av 1800-talet.

KÄLLOR:
Jarl Ericson: Finnar i Östmark, Vitsand, Nyskoga, Södra och Norra Finnskoga